Tamara de Laval & Rodeina Fouad

Anomaly
16/6 - 3/8 2025


Vernissage:
Onsdag 16 juli: 17:00 – 20:00 



Curator: Johan Lundin och Tamara de Laval


Anomaly är ett gemensamt utforskande av den svenska curatorn och konstnären Tamara de Laval och den egyptiska bildkonstnären Rodeina Fouad. Med utgångspunkt i sina skilda kulturella bakgrunder och ett gemensamt engagemang för brännande globala frågor, speglar verket deras gemensamma resa för att förstå den kaotiska och oförutsägbara värld vi lever i.

Båda konstnärerna arbetar i sina individuella praktiker med teman som konflikt, klimatkris, naturens förstörelse och kvinnors rättigheter. I Anomaly sammanstrålar dessa ämnen och bildar en visuell och konceptuell karta över dessa kamper – både personliga och kollektiva. Verket vill blottlägga verklighetens väv, skala av mänsklig erfarenhet, samhälleliga konstruktioner och ekologisk söndring.

Rodeina Fouads konstnärskap utforskar ofta samtidens motsägelser och ifrågasätter gränserna mellan individ, samhälle och natur. I Anomaly synliggör hon dissonansen mellan idealet om en ”perfekt” värld och verklighetens brutalitet i form av konflikter, exploatering och ekologisk kollaps. Hennes uttryck är reflekterande och lager på lager – där stillheten på ytan ofta döljer djupa spår av kris och kamp.

Tamara de Laval, med sitt fokus på identitet, natur och maktstrukturer, tillför ett starkt kroppsligt och emotionellt perspektiv till projektet. Hennes bildspråk gestaltar ofta naturens skörhet och kvinnors marginaliserade röster, och visar hur de globala kriser hon berör också är djupt personliga och påtagliga. I Anomaly avslöjar hon hur mänsklig påverkan format en värld i upplösning – där sprickor och skevheter sipprar fram ur varje vrå.

Tillsammans väver Tamara och Rodeina en mångbottnad dialog om världens motsägelser – där jaget, staden, naturen och de sociala strukturerna kolliderar i ett vackert kaotiskt, men oroande landskap. Anomaly erbjuder inga enkla svar, utan utmanar oss att ompröva det vi betraktar som ”normalt” – och öppnar därigenom upp ett rum för eftertanke, handling och ansvar. Verken manar oss att reflektera över den konstruerade värld vi lever i och de avvikelser som formar våra liv och den planet vi kallar hem.

With support from Malmö stad and Kulturrådet.