SE/ENTobias Sternberg
Nat Tafelmacher-Magnat

A Tale of Conjuring and Illusion

12-21/1 2018


Vernissage 12 januari Kl 18.00-21.00

A Tale of Conjuring and Illusion - presenterar i Galleri CC gemensamma arbeten av det i Berlin verkande konstnärersparet Nat Tafelmacher-Magnat och Tobias Sternberg. Vid sidan av sina egna individuella projekt, har dom båda sedan några år tagit sig tid att utveckla ideer kring deras gemensamma intresse av myter och illusioner. Illusion ska här förstås delvis i sin rent magiska betydelse, men kanske ännu mer som en önskan att förstå och visa på hur bilder uppfattas och behandlas rent kognitivt. Med sin bakgrund både som filmare och projektionist, för Tafelmacher-Magnat med sig ett ifrågasättande av hur bilder kommer till, vilket kombineras med Sternbergs färdigheter som skulptör, av en art som ständigt både problemlöser lika gärna som uppfinner nya problem.

Deras gemensamma film projekt “The Witch” och “The Magician” är båda animerade i stop-motion med den både omständliga och fysiskt påfrestande metoden “pixilation” - vilket innebär att man animerar en riktig skådespelare. Genom att använda sig själva både som motiv och som material, turas dom båda konstnärerna om att personifiera två olika sorters magiska figurer. The Witch spelades in helt utomhus, under en månadslång vistelse på landsbygden i Thailand, och beskriver en förhistorisk arketypisk häxas försök att betvinga och utnyttja en motsträvig natur. Häxan är självisk, glupsk och envis, och låter inget komma i sin väg. Under dom individuella scenernas fortgång, kan en uppmärksam betraktare lägga märke till hur dagens gång tecknas av skuggornas rörelser och det ständigt skiftande ljuset; en medveten bieffekt av att filma stop-motion utomhus. The Magician, å andra sidan, visar slapstick-artade uppträdanden av en showande illusionist fångad på en liten rund scen i en mystisk svart tomhet. Han kämpar för att hålla god min medan hans tricks ständigt hotar att spåra ur och ta över.

Förutom dom två filmprojekten visar båda konstnärerna en del individuella konstverk som hjälper till att kontextualisera deras samarbete.

Nat Tafelmacher-Magnat föddes i Zürich, Schweiz. Hon studerade konsthistoria och film i Frankrike, följt av Konst vid Goldsmith’s College i London. Hon bor och arbetar i Berlin, där hon efter att ha studerat film vid filmArche nu driver projektrummet HilbertRaum tillsammans med 16 andra konstnärer. Hennes kortfilmer och videos har vistas vid många internationella festivaler och utställningar.

www.vimeo.com/nattafelmachermagnat

Tobias Sternberg är en svensk konstnär som främst arbetar med skulptur och installation. Han föddes 1973, studerade Konst vid Goldsmith’s College i London och har sedan sin examen 2005 ställt ut omfattande i både kommerciella och alternativa utställningar och festivaler främst i Europa men också i USA. Han bor sedan 2009 i Berlin där han 2015 var med och grundade projektrummet HilbertRaum. Han är representerad av Krupic und Kersting Galerie i Köln, och har deltagit i flera konstmässor. Hans verk finns i privata samlingar i Tyskland, Belgien, Schweiz, England mm.

www.tobiassternberg.com