SE/EN

Christopher Füllemann (CH)

Useless Romance –
(It’s All ABout Seduction and Death)

26/2 - 26/3 


Curator Sofia Wickman (SE)


Vernissage: Tisdag 26:e februari 18.00-21.00
Värdelös Romans - 
(Det handlar om förförelse och död)

När jag mötte den schweiziska konstnären Christopher Füllemanns arbete var det kärlek vid första ögonkastet. Lekfullt, färgstarkt, sensuellt och gulligt, materialet och formerna som skisserar de skulpturala ytorna av Füllemans arbete utlöser en sensuell reaktion. Det var en omedelbar förälskelse.

Hans arbete gestaltas av lekfulla kompositioner översatta till antropomorfa former. Jag upptäcker att jag tillskriver dem karakteristiska särdrag som om de var levande organiska varelser. Jag tar personifieringen till en ännu högre nivå och låter skulpturerna blir förkroppsligade minnen eller självporträtt.

Redan som barn funderade Füllemann över världens tillstånd som omgav honom. Hans resa präglades av ett ständigt flöde av frågor. Det blev klart för honom att det finns saker som anses vara "värdelösa" och "onaturliga". Men vad betydde det egentligen? Och vem bestämmer, eller definierar ens vad som är "värdelöst" och vad är "onaturligt"?

Skulptur blev hans trofasta guide och det enda sättet att uttrycka sina känslor.

I hans senaste praktik införlivas en större undersökning av den på förhand definierade ordningen av former och material i relation till queer fenomenologi. Queer, mer än bara en term som beskriver sexuell identitet, kan vara ett sätt att navigera genom de ständigt växande och skiftande elementen i livet. Queerfenomenologi är ett sätt att avslöja hur sociala relationer arrangeras rumsligt, och hur queerness stör och arrangerar om dessa relationer genom att inte följa den redan lagda och accepterade vägen.

Christopher Füllemanns arbete gör uppror mot normativa strukturer. Han vill väcka dig från din fogliga sömn av vardagliga sysslor och vardagligt tänkande. Christopher Füllemans arbete är en inbjudan att komma och leka i världar av underverk och möjligheter, om du bara vågar.


xoxo,
Sofia Wickman
Curator, Galleri CC


Christopher Füllemann är en schweizisk konstnär född 1983 Lausanne. Han tog examen från Lausannes Universitet i konst och design/ECAL i 2008. I 2012 erhöll han en magisterexamen i fri konst från San Francisco Art Institute/SFAI där han även mottog priset för enastående prestationer inom skulptur. I 2011 utdelades han med Swiss Art Award och i 2013, Gustave Buchet Award som även inkluderade en soloutställning på Musée cantonal des Beaux-Arts i Lausanne. Füllemann har presenterat sitt arbete på Museum Langmatt i Baden i 2016, vid Long Night of Museums 2017 i Basel och på Duve Gallery Berlin. I ett samarbete med konstnärerna Charlotte Herzig och Elise Lammer skapade han en multidisciplinär utställnings- och föreställningsserie som också visades i olika länder. Likaledes har han arbetat med Simone Aughterlony för Zürich Moves! 2017, samt samarbetat med Florence Peake och Eve Stainton för The Place i London 2018. Nyligen presenterade Christopher Füllemann ett skulpturevenemang på U-Jasdowski Center for Contemporary Arts i Warszawa tillsammans med kollektivet KEM. Baserad mellan Zürich och London, arbetar han för närvarande på nya projekt och samarbeten med konstnärer och artister.