SE/EN


21/12


KortfilmsdagenKEREN CYTTER (ISR)


Curaterat av Camilla Edström Ödemark och Arngrímur Borgþórsson

Kvällens program:
Presentation av Keren Cytters konstnärliga arbete
Screening av Rolex, Something Happened och Metamorphosis
Performance av Fördärvet

Keren Cytter (f. 1977, Israel) är internationellt känd för sina textbaserade videoverk. I hennes icke-linjära berättelser tycks karaktärerna vara medvetna om att de spelar en roll, men förblir oförmögna att bryta sig ut ur manuset. De agerar utan inlevelse, glömmer sina repliker, och kommenterar vad som kommer att hända i nästa scen. Med en surrealistisk underton av mänskligt lidande och mörker verkar det som att de inte kan vakna från en mardröm, utan tvingas agera ut den om och om igen.

Med anledning av Kortfilmsdagen är vi på Galleri CC mycket stolta över att få visa videoverk av författaren och konstnären Keren Cytter. Cytter har tidigare medverkat i en rad biennaler, så som Manifesta (2008) och Venedigbiennalen (2009). Hennes verk har även visats på Guggenheim Museum (NY), Whitney Museum (NY), Hamburger Banhof, Kunsthall Charlottenborg (solo), Tate Modern Turbine Hall (solo), och Stedelijk Museum (solo).

Kvällen avslutas med ett performance-verk av Malmöbaserade scenkonstgruppen Fördärvet. Fördärvet arbetar interdisciplinärt med form och alternativa sätt att visa teater, dans, musik, installation och film. Gruppen är sprungen ur ett behov av att uttrycka den irrationella samtidens absurditeter och groteskerier. Genom kollektivitet kräver Fördärvet utrymme för ett ocensurerat uttryck och för glädje och livsbejakelse. Gruppen består av Esmeralda Ahlqvist, Emma-Cecilia Ajanki, Julia Cechal, Eira Fråjdh, Fabian Nyman och Fredrika Vilselius. Deras performance på Galleri CC är skapat speciellt för kvällen och har Keren Cytters konstnärsskap som utgångspunkt.


Kvällen är ett samarbete med Folkets Bio Kortfilmsdagen.